Poeten Sapfo och ön Lesbos

Visste ni att ordet "lesbisk" kommer från den grekiska ön Lesbos där den första, kända, kvinnliga poeten och visförfattaren Sapfo levde och verkade?


File:Godward-In the Days of Sappho-1904.jpg
Bild från: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Godward-In_the_Days_of_Sappho-1904.jpg


Sapfo bodde på ön tillsammans med sin man, dotter och älskare. Trots att hon sina båda manliga kärleksintressen drev hon en flickskola där legenden säger att hon förälskade sig i eleverna och sedan skrev hyllningsdikter till dessa när de lämnade skolan för att gifta sig.

File:1877 Charles Mengin - Sappho.jpg
Bild från: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1877_Charles_Mengin_-_Sappho.jpg


Sapfos verk handlade oftast om kvinnors vardagsliv, deras ritualer och relationer. Hon fokuserade också på kvinnors skönhet och sin egen kärlek till kvinnan. Tyvärr har de flesta visor och dikter blivit förstörda eller försvunnit, bara ytterst få verk finns bibehållna. Sapfo själv tog livet av sig genom att hoppa från en klippa rakt ut i havet. Anledningen är mer eller mindre okänd.


Bild från: http://www.greekislands.com/lesvos/


Lite kul är det att ordet "lesbisk" fram till slutet av 1800-talet bara hade anknytning till just ön Lesbos och en typ av vin. Inte förrän på senare tid har vi börjat använda ordet för att beteckna kärlek mellan kvinnor. Förresten verkar det som att vi nog borde beteckna Sapfo som bisexuell snarare än homosexuell.


Bild från: http://motocross.blogg.se/2007/october/romersk-skapmat.html
Fakta från: http://en.wikipedia.org/wiki/Lesbian, http://sv.wikipedia.org/wiki/Sapfo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0