Att komma ut - tips!

Att komma ut kan vara en jobbig och läskig process för många. Kanske är man rädd för reaktioner från familj, släkt och vänner, kanske är man själv inte riktigt på det klara med ens egen sexuella identitet. Därför tänkte jag nu försöka ge några tips om vad man kan tänka på och hur man kan bära sig åt när man vill berätta om sin sexualitet.


Ta tid på dig - Jag har sagt det tusen gånger, men det kan aldrig sägas nog: ta din tid. Det är ingen brådska med att ta reda på vem du är eller vilket sexualitet du har. Saker och ting förändras, känn efter och var tålmodig mot dig själv.

Förbered dig - Förbered dig noga innan du väljer att berätta för någon, det underlättar när stunden väl är inne. Formulera dig, bestäm tid och plats. Tänk ut möjliga scenarion, vilka reaktioner du kan få och så vidare.

Berätta för någon du litar på först - Kanske har du en syster, bror, kusin eller vän som du kan berätta allting för och som alltid accepterar dig. Berätta då för den personen först. Det är viktigt att du hittar någon som du kan prata med och ventilera om saker som känns jobba kring komma ut-processen.

Bildkälla

Sök kontakter på nätet - Om du inte känner dig säker med någon i din omgivning går det minst lika bra att försöka leta efter människor på nätet som kan hjälpa dig. RFSL, Qruiser eller Tumblr kan vara bra ställen att börja ditt sökande på.

Välj ett bra tillfälle - Den stora julmiddagen eller farmors sjuttioårsfest lämpar sig kanske inte allra bäst för att komma ut. Försök att prata med endast ett fåtal personer åt gången, helst en och en. Det blir lättare både för dig och den du berättar för.

Var inte upprörd - Berätta inte medan du eller de du ska berätta för är upprörda, det slutar aldrig bra. Har din mamma just kläckt ur sig någonting homofobiskt? Släng inte argt ur dig att du är lesbisk, vänta istället tills situationen är mer neutral och du inte känner dig för arg. Ju lugnare stämningen är, desto större är chansen att allt går bra.

Bara gör det - Det kan vara hur läskigt som helst att komma ut, men när du väl har bestämt dig ska du inte låta någonting stoppa dig. Peppa dig själv, du är bra som du är och skulle någon säga någonting annat till dig när du berättar så har de fel. Skulle någon inte acceptera dig som du är så är det deras förlust. Ibland måste man koppla bort hjärnan och bara göra saker, det känns så mycket bättre efteråt.

Skriv brev
- Svårt att prata med din familj? Inga problem! Sätt dig ner och skriv ett brev till dem du vill berätta för, då får du gott om tid att formulera dig. Skriv med om du vill ha ett svar via brev tillbaka eller om det är okej för dem att prata direkt med dig.

gay relationships

Bildkälla

Kom ut med flickvän eller vän - Om det känns svårt att berätta ensam så kan du ha med dig en vän, flickvän eller någon annan du litar på. Du måste dock verkligen känna efter om det är rätt för dig, oftast är det bäst att komma ut ensam eftersom det ändå är en intim sak att berätta om.

Se till att ha en reservplan - Om du skulle få negativa reaktioner från din familj när du berättar så är det bra om du har någonstans att ta vägen. En bästa vän eller släkting kanske kan låta dig sova över eller bo hos dem tills allting har lugnat ner sig?

Besvara frågor - Du kanske får konstiga frågor när du väl har berättat för dem, försök besvara dessa så gott du kan. Allting kanske inte är glasklart för dem, se till att de blir upplysta. Kommer dina föräldrar aldrig att bli morföräldrar nu? Kommer deras dotter aldrig att gifta sig? Svara så ärligt du kan.

Ha tålamod med dina närmaste - Ibland kan föräldrar/vänner/släkt behöva tid att smälta nyheten. Det kan hända att deras reaktion blir chockartad och negativ till en början, men i de allra flesta fall lugnar det ner sig. Tjata inte på dem under tiden, försök att hålla dig lugn och låta dem komma till dig om de vill prata om det. Åk till en kompis över helgen, bo hos tjejen ett tag om du känner att du behöver komma iväg.


Bildkälla

Till sist: Att komma ut gör man många gånger - Du kommer behöva komma ut för många personer under ditt liv. Ju mer övning du får, desto lättare blir det. Ju fler i din närhet som vet om och accepterar dig som du är, desto mer stöd kan du få om någon skulle behandla dig orättvist. Det blir lättare och lättare med tiden, jag lovar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0