Flata, lebb, tribadisk...?

Kärt barn har många namn brukar det heta, och det gäller även homosexuella tjejers beteckningar. Söker man på Google får man upp en svensk synonymsida där dessa alternativ ges:

  • Flata
  • Tribadisk
  • Sapfisk
  • Lesbian
  • Lotus
  • Tribad
  • Lebba
  • Lesba

 

Jag tycker att de flesta av dessa ord faktiskt är fina och saknar negativ laddning. Lotus låter vackert och för tankarna till blommor, sapfisk härstammar från dikterskan Sapfo och tribad/tribadisk från tribadism som betyder "gnida" från början (även en samlagsställning). Det senast nämna ordet kanske inte låter speciellt poetiskt, men negativt tycker jag inte att det är.

 

"Lebba" och "lesba" har jag faktiskt inte hört förut, men det låter mer som verb än namn. "Sapfisk" får mig tyvärr att tänka på fiskar, trots ordets fina ursprung.

 

En lotusblomma. Bildkälla

 

För homosexuella män har ordet "bög" mer och mer neutraliserats och är nu mer än beskrivning än skällsord. Jag tror att samma sak håller på att hända med "flata". Innan har det haft en lite negativ klang, men som jag ser det nu så håller det på att förändras.

 

Själv använder jag främst "lesbisk" eller "homosexuell" för att beskriva min sexuella läggning, i alla fall för folk som inte känner mig så bra. Annars går jag gärna under beteckningen "flata" eller "lebb" för jag ser ingenting negativt med det. För mig är det bara en beskrivning av en del utav min identitet, jag lägger ingen värdering i det.


Vad kallar ni er själva för? Vad vill ni bli kallade för? Vilka beteckningar ogillar ni?


Kommentarer
Postat av: Ghost

Jag ogillar ordet lesbian. Vet inte varför, men det låter som någon som är med i ett gäng... Sen har jag svårt för flata. Det vet jag heller inte varför. Tycker det är fult på något sätt, men det kan vara för att jag hört så många använda det på ett fult sätt. Jag kallar mig själv för lesbisk eller lebb.

2012-04-10 @ 21:44:01
URL: http://ghosts.devote.se
Postat av: Madeleine

Jag säger nog mest att jag gillar tjejer eller kanske flata. Lesbisk går också men jag snubblar alltid med tungan när jag säger det av någon anledning.

Jag avskyr lebb eller lebba. Under högstadiet var lebb bland de värsta sakerna man kunde säga om någon, så jag antar att det är därför det fortfarande känns som något äckligt och dåligt om någon säger lebb. Jag ryser alltid till litegrann om någon kallar mig för lebb även fast jag ju förstår att de inte menar något negativt. :)

2012-04-11 @ 00:31:21
URL: http://madeleinei.wordpress.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Ghost; Jag tror också tyvärr att flera utav orden verkar fula för att de har använts som skällsord innan. Men huvudsaken är att man har hittat beteckningar för ens sexualitet som man trivs med!Madeleine; Ja, jag säger också att jag gillar tjejer, det känns som en enkel beskrivning liksom.

Lebba tycker jag låter väldigt lustigt, mer som någonting man gör än någonting man är. Och som sagt förstår jag absolut om man inte vill kallas något som innan har använts som skällsord.

2012-04-11 @ 08:44:57
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Hanna

jag ogilar starkt ordet flata. Vet nt riktigt vf men tkr det låter så fult x)

Brukar mest kalla mig lebb :)

2012-04-11 @ 13:18:03
URL: http://helluuu.blogg.se/
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Hanna; Det kan jag förstå :) Skönt att du har en annan beteckning som känns bättre!

2012-04-11 @ 20:47:16
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Annica

Egentligen är det inget av de uppräknade som jag känner är mig. Jag kallar mig nog lite för Homohetero. :p Just på grund av det fack som många "lägger mig i".

2012-04-13 @ 15:16:54
URL: http://studentfrunannica.blogspot.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Annica; Ja, så länge man hittar något som man själv trivs med så är det bäst! :)

2012-04-13 @ 15:24:09
URL: http://loveforladies.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0