Hen ska få göra som hen vill.

Jag vet inte om ni har följt med i den långdragna diskussionen om ordet hen? Eftersom jag pluggar svenska på universitetet nu så har frågan om man ska ställa sig för eller emot kommit upp ett antal gånger och även om det kanske inte helt passar in här på bloggen, så tänkte jag ändå  berätta lite om hur jag ser det.

För det första vill jag klargöra en sak: hen ska inte ersätta han/hon/henne/honom utan endast vara ett extra pronomen vi kan använda när kön varken är bestämt eller känt. Det verkar som om många motståndare har fått för sig att vi helt och hållet ska ta bort hon/han/henne/honom, men det är ju inte det som är grejen.

När jag skriver en uppsats som handlar om skolan, där jag måste skriva om elever där könet inte spelar någon roll, passar väl hen utmärkt? Ex: "Eleven ska få göra vad hen vill." Könet spelar ju ingen roll i sammanhanget, vad man syftar på är elever, inte tjejer eller killar. Tycker man att det är smidigare att skriva "eleven ska få göra vad han/hon vill" så go ahead, men jag tycker att texten blir mer lättläslig och får ett bättre flyt om man bara använder sig utav ett kort ord istället för massa slash och småord.

De som dessutom tycker att hen skulle vara nedvärderande förstår jag inte alls. Slopar man hen så måste ju antingen han eller hon komma först (eleven ska få göra som hon/han vill, eleven ska få göra som han/hon vill), då kan man lika gärna diskutera varför han ska komma före hon eller varför hon ska komma före han. Det är överdrivna diskussioner att det blir löjligt.

Hen ska ju användas när kön inte spelar någon roll, inte för att ta bort könet från någon. Jag skulle aldrig få för mig att prata om min flickvän som hen, det är ju lite konstigt eftersom jag vet att det är en tjej det rör sig om. Om någon däremot säger sig ha en partner, då skulle jag kunna tänka mig att fråga "vad heter hen?" eftersom jag inte vet om det är en tjej eller kille. Det om något är väl fördomsfritt? Istället för att bara fråga "vad heter han?" menar jag. Man kan ju absolut slänga med lite slash och extra pronomen också, men varför krångla till det?

Hade vi helt tagit bort pronomen för kvinnligt och manligt så skulle jag absolut protestera. Men när det här bara blir ett tillskott kan jag inte se problemet. Ordrikedom och underlättnad i språket är sällan fel, absolut inte i det här fallet. Trots att det alltid finns motståndare till förändring och förnyelse, så tror jag att hen kommer börja användas i framtiden.

Kommentarer
Postat av: Annica

Men om man inte vet Om ens kompis har en man eller kvinna som partner, fråga då "vad heter din partner?". As simple as that. Och jag anser att det blir ett sådant dumt sak egentligen. Jag anser det inte är sunt att behöva ännu ett ord, när vi har två utmärkta. Inget av könen är dominanta, det är bara människornas föreställning som får det ena könet dominant. Jag hatar det ordet då jag känner mig diskriminerad om någon skulle använda det i samtal om/till/mot mig. Och tänk också på de andra orden som finns. Läraren, läkaren, etc.

- "vad sa läkaren på besöket idag?"

-"Åh, hon sa detta".

Ett enkelt sätt att lösa det utan att diskriminera. För jag TAR ÅT mig av ett ord som neutraliserar och ersätter, för som du sagt tidigare vill du det ska ändras i lagtexter. Vem ska betala för det onödiga arbetet? Du? Vem ska göra arbetet? Du? För inte fasen ska jurister behöva göra ett sådant arbete när de har viktigare saker för sig.Jämställdhetsfrågan har gått för långt! Nu handlar det inte om jämställdhet längre, nu handlar ALLT om att kvinnan ska få det bättre än mannen. Och det kommer misslyckas.

2012-04-27 @ 11:26:24
URL: http://studentfrunannica.blogspot.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Annica: Du får jättegärna formulera dina frågor utan tredjepersonspronomen, det är helt lugnt för mig. Jag tycker bara att man ska ha möjligheten till att få använda hen istället eftersom det är smidigare. Det är sorgligt att du ska behövs känna dig diskriminerad för att man inte specifikt uttalar ditt kön.

För att byta ut lite pronomen i lagen tror jag inte att man måste hyra in en massa jurister, det klarar nog vem som helst som har läst ett par års svenska på universitetet. Det skulle vara en superbra sysselsättning nu när arbetslösheten är så hög.

Vem som ska betala det? Ja, vi kanske kan ta lite från alla högt uppsatta politikers fallskärmar för att finansiera lite språkförändringar i lagboken?

2012-04-27 @ 11:42:42
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Annica

Språkförändringar i lagen skulle kosta mer än vi/de har råd med. Och jag tar åt mig för att jag är TJEJ. Inte en manlig kvinna. Usch :(

2012-04-27 @ 11:57:21
URL: http://manonym.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Jag tänker precis som dig angående "hen". Jag tycker att det är ett superbra komplement till språket och jag kan faktiskt inte förstå varför någon skulle ta illa upp av att bli kallad för "hen" av någon som inte vet vilket kön man har.Jag har dessutom finska som ett andra lite svagare modersmål i finskan existerar inte han/hon utan det finns bara ett ord: hän. Ingen finländare jag känner har i alla fall blivit mindre kvinna/man för den skull. :)

2012-05-01 @ 21:43:54
URL: http://madeleinei.wordpress.com
Postat av: Madeleine

Sedan finns det ju de som inte identifierar sig som varken kvinna eller man och då är det ju extra bra att även de har något de kan "kalla sig för".

2012-05-01 @ 21:45:32
URL: http://madeleinei.wordpress.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Madeleine: Ja, jag håller helt med dig, intressant med finskan! Ett ord kan inte bestämma någons kön, det gör man själv :)

2012-05-02 @ 07:59:35
URL: http://loveforladies.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0