Lesbisk lärare

Jag håller på att utbilda mig till gymnasielärare i svenska och tyska, som jag har sagt flera gånger, och jag började fundera över en sak nu den senaste veckan. Som jag berättade för er höll jag ett examinerande tal om homosexualitet i början av veckan. Jag fick komplimanger för att jag vågade vara så ärlig om det och använda mig själv som exempel. Läraren sa till mig att jag skulle kunna använda mig min egen historia också i min undervisning i framtiden, för att ta upp ämnet och visa att homosexuella inte skiljer sig från andra människor - vi älskar bara personer av samma kön.

Jag tyckte att det lät som en fin idé och började tänka tillbaka på min egen gymnasietid. På min skola fanns en lärare som man nog kan betrakta som helt öppen med sin homosexualitet. Hon sa aldrig rakt ut till just mig att hon var lesbisk, och jag hade henne inte själv som lärare mer än vid något enstaka tillfälle, men alla liksom visste. Hon var idrottslärare och tävlade i boxning. Det verkade som om hon var ett föredöme för många, både tjejer och killar, och det tyckte jag var jättehäftigt. Jag hörde aldrig att hon fick någon negativ kommentar om sin sexualitet, trots att alla visste att hon var gift med sin tjej och sådär. Det gav mig hopp.


Bildkälla

Så jag tänkte fråga er vad ni tycker. Är det viktigt att det finns lärare som vågar erkänna att de är homo/bisexuella? Har ni haft någon sådan lärare?

Kommentarer
Postat av: Annica

Jag har haft lärare som öppet visade deras sexuella läggning - dock inte bi eller homosexualitet utan rent av heteros. Det är också viktigt för dem att få visa vem de är och var de står. :)

2012-04-05 @ 14:34:48
URL: http://studentfrunannica.blogspot.com
Postat av: Annica

Ojsan.. var för snabb med att skicka kommentaren. Nåja rycker på axlarna.Man ska inte behöva våga säga något - räcker med att man visar, precis som du säger. Räcker med att det syns, att det genomsyrar hela ens liv - precis som med religionen. Jag ska till exempel inte behöva säga att jag tror på Gud och kärleken, det ska synas i mina handlingar och i det jag tänker på, mitt beteende och allt. =o)

2012-04-05 @ 14:36:07
URL: http://studentfrunannica.blogspot.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Annica; Eftersom vårt samhälle är heteronormativt, och många (inte alla) utgår ifrån att de flesta är straighta så blir det självklart en större grej att komma ut som gay än straight.

Visst ska man försöka att alltid vara sann mot sig själv, men jag menade mer att ska man som lärare kanske starta upp en diskussion om homosexualitet i klassrummet och använda sig själv som exempel om man nu är gay?

2012-04-05 @ 14:57:51
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Annica

Klart man kan göra det. Men jag tror absolut inte man ska särskilja på vissa saker. Tex låt det inte bli att man skiljer på heterosexualitet och homosexualitet, man ska självklart vara stolt över det man är - inte det jag menar. Samtidigt ska man ju visa på att det inte alls är konstigt att man är bi, homo, hetero eller vad man nu är. Man kanske hamnar som lärare i en klass där de flestas föräldrar är homo? Hur ska du då behandla de föräldrar som är hetero? Ingen skillnad tycker jag... Så därmed sagt att man kan visst använda sig själv som exempel, jag gör det hela tiden - men inte bara om man är gay, det ska man göra även som hetero. Och då exempel som visar på likasinnade, på jämställdhet och på att det inte är konstigt. Varför krångla till det? Keep it simple.Som din lärare.. Hon behövde ju inte prata om det? Ni förstod ändå. Så kan det fortsätta vara. Varför ska ens lärare prata om sin sexuella läggning? Frågar eleverna så FINE - svara.. Annars ska ju läraren hålla sig neutral? :p

2012-04-05 @ 16:00:21
URL: http://studentfrunannica.blogspot.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Annica; Jag menar inte att man ska särskilja det så, jag menar bara att det kan vara bra att få upp en diskussion i klassen som handlar om folks fördomar mot homosexuella och sådär. Och ja, självklart mot heterosexuella också, även om jag inte tror att det problemet är lika stort.Självklart ska det vara jämställt och utan särskiljan - men vi som samhälle är helt enkelt inte där än. Därför behövs diskussioner och att "vanliga" människor är öppna med sin homo/bi/transsexualitet.

2012-04-05 @ 16:50:21
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Jag tycker att det är väldigt viktigt! Om man på ett avslappnat sätt klarar av att vara öppen, dvs kan prata om det och inte gör det till en stor grej, så kommer man självklart att fungera som en förebild till andra. Det är hur bra som helst om en lärare kan visa att det är okej med hbtq och att man kan i grund och botten bara är lika udda/vanlig som vem som helst.Jag har själv haft en öppet homosexuell lärare (men det visste jag inte då, men uppenbarligen gjorde alla andra det). Jag hade bara honom i språkval och den undervisningen skedde inte på min skola så jag vet inte så mycket om hela grejen, men jag har hört att han blev väldigt dåligt behandlad av eleverna, killarna sa att de kände sig obekväma med att han tittade på dem och massa andra lögner och efter några möten med rektorn fick han sparken/slutade och flyttade till en större stad. Det här är kanske fem år sedan, så det är inte så skrämmande länge sedan som man kan tro.

2012-04-06 @ 00:05:37
URL: http://madeleinei.wordpress.com
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Madeleine; Jag håller med dig till hundra procent!

Jag tycker verkligen synd om den läraren som behövde lämna både jobb och stad pga elevernas behandling. Det är sorgligt att sådant fortfarande händer.

2012-04-06 @ 07:38:01
URL: http://loveforladies.blogg.se/
Postat av: Hanna

ja jag tycker det är viktigt att det finns lärare som vågar vara öpnna med sin läggning. Jag själv har aldrig haft någon, men är ganska säker på att ingen lärare jag haft har varit homosexuell heller :)

2012-04-06 @ 20:49:14
URL: http://helluuu.blogg.se/
Postat av: LoveForLadies - en lesbisk blogg

Hanna; Ja, visst är det viktigt! Du kanske får någon i framtiden som är homosexuell, vem vet? ;)

2012-04-06 @ 20:55:09
URL: http://loveforladies.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0