Förebild eller inte?

Efter att Anja Pärson kom ut med att hon och Filippa väntar barn tillsammans så har det på vissa håll börjat debatteras om Anjas roll som förebild/förespråkare eller vad man nu vill kalla det.
 
Själv har Anja sagt att hon inte vill bli någon ikon eller åka på Pridefestivaler, men det finns en del som anser att hon borde ta sitt ansvar och visa solidaritet mot resten av hbtq-världen. Bland andra skrev kolumnisten Ronnie Sandahl i Aftonbladet för ett par dagar sedan att Anja borde tänka på de som banat väg för den öppenhet vi idag har för homosexualitet och att hon skulle kunna hjälpa till att kämpa mot homofobin och på så sätt göra det enklare för framtida tjejer och killar att komma ut. Dessutom skulle hon kunna ge ett ansikte till homosexuella kvinnor som mer sällan än män ses i media (klicka HÄR för att läsa kolumnen).
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här. Jag förstår Anja, att hon inte känner att hon vill ta rollen som gay-ikon bara för att hon precis kommit ut med att hon har en kvinnlig partner. Samtidigt tycker jag att det är synd att hon inte vill vara det, för att hon verkar vara en underbar människa och jag tror att många skulle se upp till henne ännu mer.
 
Men vi måste också komma ihåg att det inte är så enkelt som det verkar. Kanske är Anja rädd för negativa reaktioner om hon blandar sig i debatten för mycket och det kanske inte är det idealiska när man ska försöka bilda familj och allt det där. Vi vet ju faktiskt inte vad som kommer att hända om några år. Bara för att hon vill ta det lugnt med gay-ikonrollen nu, behöver det inte betyda att hon inte kommer uttala sig positivt för hbtq-världen i framtiden. Dessutom; Anja kanske bara vill vara Anja? Varför tvinga på henne en roll hon inte vill ha? Jag tycker absolut att tidningarna gick åt henne för hårt, låt tjejen bestämma själv hur hon vill ha det.
 
Bildkälla
 
 
Vad tycker ni?
 

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Det torde ju vara ganska logiskt att hon efter att väl tagit steget att komma ut efter flera år i "garderoben" inte vill vara en hbtq-förebild eller dra åt sig en massa uppmärksamhet. Det är inte alls omöjligt att det fortfarande är ett väldigt känsligt ämne för henne. När tiden är mogen för det så kanske hon väljer att "vara en ikon", men kanske inte.

Visst vore det bra, men något ansvar har hon inte tycker jag. Hennes enda ansvar är att se till att hon och parets framtida barn mår bra.

Svar: Ja, absolut! Det måste vara någonting hon själv får bestämma.
loveforladies.blogg.se

2012-07-01 @ 21:01:53
URL: http://madeleinei.wordpress.com
Postat av: Vera

Det finns nog inga rätt eller fel sätt att komma ut/vara ute på, varje människa har sin egen unika situation att ta hänsyn till.Huvudsaken att det funkar och man mår bra =)

2012-09-18 @ 17:12:54
URL: http://lotusblomster.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0