Händelsen på Stonewall Inn

Förra veckan skrev jag ett inlägg om Pridefestivalen där jag nämnde en händelse som startade demonstrationer för homosexuellas rättigheter. I det här inlägget hade jag tänkt att berätta om denna händelse.


Sextiotalets USA var inte speciellt tolerant mot homo- och transsexuella. Razzior mot gayklubbar var vanliga och som kvinna kunde man åka fast för crossdressing om man klädde sig i "för manliga" kläder. Klubbägarna var ofta tvungna att betala dubbla avgifter för att kunna hålla sina ställen öppna, trots det blev många gayklubbar tvingade att stänga. Homo- och transsexuella var inga önskvärda gäster på andra barer heller. De kunde bli utkastade, förvägrades handla i baren eller blev helt enkelt förvisade till platser i lokalen där de endast kunde sitta med ryggen mot övriga besökare.

File:Stonewall Inn New York 002.JPG
Bildkälla

Stonewall Inn
var en klubb i Greenwich Village i New York. Under främst senare delen av sextiotalet var stället ett känt tillhåll för homo-, bi- och transpersoner i området - något som polisen också kände till.

1969, närmare bestämt 27 juni, begravdes sångerskan och gayikonen Judy Garland. Ungefär 200 personer hade då sökt sig till Stonewall Inn för att minnas och för sista gången ta farväl av sångerskan.

Polisen bestämde sig vid halvtvå tiden på morgonen till den 28:e för att utföra en razzia mot baren, någonting som inte var särskilt ovanligt. Anledningen sades vara "överskridelse av alkohollagen" men inga sådana bevis fanns att finna. Polisen stoppade musiken och tände upp lokalen med orden "Police! We're taking the place!" De som varit med om liknande situationer innan försökte fly från platsen, men polisen barrikaderade dörrar och fönster.

Det var meningen att barens besökare skulle ställas i ett led, visiteras och identifieras för att sedan undersökas om de iklädde sig "transkläder" eller inte (alltså om män bar traditionella kvinnokläder och tvärtom). De som klädde sig på det viset skulle bli dömda för crossdressing. De män som var klädda som kvinnor bestämde sig för att göra motstånd mot polisen, vilket ledde till att de som klädde sig "olämpligt" för sitt kön skiljdes från de andra i baren och fick genomgå en obehaglig visitering. Flera lesbiska kvinnor vittnade om hur polisen tafsade på dem under visiteringen.

Tanken var sedan att de misstänkta skulle följa med till polisstationen och den alkohol som blivit konfiskerad skulle skickas iväg. Medan polisen och de anklagade väntade på transport började fler och fler samlas utanför Stonewall Inn. Människor från baren blev slagna, både ute på gatan och inne i byggnaden. Snart började protester och demonstrationer från folket växa sig allt större, till sist blev polisen tvungen att ta skydd. Fler och fler anslöt sig till demonstrationen mot polisen och till slut var deltagarantalet uppe i runt tusen personer. Polisen försökte skingra folkmassan men det var omöjligt.


A black and white photograph showing the backs of three uniformed police officers and a man with short-cropped hair in a suit pushing back a crowd of young men with longer hair dressed in jeans and contemporary clothing for the late 1960s, arguing and defying the police; other people in the background on a stoop are watching
Bildkälla

Demonstrationen pågick i flera dagar. Trots flera vittnen till polisernas övervåld fanns att finna, blev dessa inte åtalade eller dömda för några brott när demonstrationen väl avslutades.

Efter händelsen startades liknande demonstrationer runt om i USA och till sist också runtom i världen. Man brukar kalla händelsen vid Stonewall Inn för vändpunkten för gayrörelsens kamp och den homosexuella frigörelsen.
Källa
Källa

Kommentarer
Postat av: Annica

Undrar hur mycker mer HBTQA-personer behöver frigöra sig? Varför göra det mer märkvärdigt än vad det är?

2012-03-20 @ 18:03:10
URL: http://manonym.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0