Varför Pride-festival?

Jag fick in en fråga under inlägget till vilka som ska presentera årets Pride-festival, och den såg ut såhär:

"[...] Men varför ska HBTQA-personer ha en pridefestival? När firar heterosexuella sin festival?"

Den här frågan verkar komma upp varje år när det börjar bli dags för Pride runtom i Sverige. Det är som att fråga "varför finns internationella kvinnodagen när det inte finns någon internationell mansdag?" och så vidare, finns många liknande frågor. Jag ser det som så att sådana här speciella dagar eller festivaler är till för att uppmärksamma grupper i samhället som har blivit diskriminerade eller dåligt behandlade. Kvinnor har setts som lägre än män många gånger, nu är givetvis förhållandena bättre runtom i världen, men fortfarande inte bra nog på alla ställen. Därför uppmärksammar vi kvinnor på internationella kvinnodagen.

Likadant med Pride. Homo-, bi-, trans-, queer - och asexuella personer både har varit och blir fortfarande utsatta för diskriminering, hatbrott och liknande hemskheter. Pride är ett tillfälle för oss, för att vi ska få visa stolthet över vilka vi är och också för att visa världen att vi finns. Det är en hyllning till all sorts kärlek och till alla sorters människor, dessutom är det en hyllning till alla de starka och modiga människor inom den hbtqa gruppen, som har stått upp och fortfarande gör det för att vi ska få samma rättigheter som alla andra, världen över.

Pride i Sverige handlar inte bara om den svenska situationen, det handlar om hela världen. Från början var Pride någonting som firades till minne av ett polisprovocerande upplopp bland homosexuella i New York 1969 (tänkte skriva ett längre inlägg om det en annan dag, intressant händelse!). Detta upplopp ledde till demonstrationer världen över, bland annat i Sverige i början av 1970-talet. Senare under 70-talet startades liknande demonstrationer som då kallades frigörelsedagen, dessa blev till frigörelseveckan under 1979. På 80-talet kallades demonstrationerna för homoveckan och 1998 anordnades den första Pridefestivalen i Stockholm.

File:Stockholm Pride 2010.jpg
Bildkälla

Så varför finns det inte en heterofestival eller en mansdag? Det finns heterosexuella och män som lider av diskriminering och annat. Ja, det klart att det gör. Jag hade inte haft någonting emot en heterofestival eller en mansdag, alla skäl att fira någons kamp mot ett rättvisare och bättre samhälle är bra skäl. Frågan är dock om det behövs? Jag känner att samhället redan är så inriktat på den heterosexuella normen att Pride är ett skönt avbrott.

Källa

Kommentarer
Postat av: Annica

Skönt avbrott..

1. Tar plats i tidningarna istället för viktiga nyheter.

2. Varför påpeka för världen att man finns? Likadant detta med jämställdhet, jag tror inte det hjälper att vi har kvinnodagar. Oj så mycket som förändrats efter en sådan dag. Lagar ändras och kvinnor slutar vara mobbade på sina arbetsplatser?

Prata om saker och ting istället, låt inte heterosexualitet vara en norm. Gör HBTQA OCH HETERO till en norm tillsammans. Här är det inte en dag som behövs, här behövs förändrade tankesätt. Vårdpersonal som tänker om och frågar "Var är din partner?" Istället för "Var är din man?", etc..

2012-03-16 @ 11:04:23
URL: http://manonym.blogspot.com
Postat av: Emelie

Annica just därför pride finns! För att prata om viktiga HBTQ-frågor!

2012-03-17 @ 23:31:31
Postat av: Flickvän<3

Jag håller med Emelie faktiskt! Att göra sådana här dagar är ju för att tabubelagda ämnen som varken politiker eller någon annan vill ta upp ska lyftas fram. Sedan så är ju varje dag en heterosexuell dag, är bara till att lyssna på musik, kolla på tv etc... Jag håller med dig Annica, det behövs ett förändrat tankesätt, men man måste börja smått. Folk pratar inte ens om sådana här saker, så en bra början kan ju faktiskt vara att belysa att man ens existerar? Jag tycker det är bra att sådana här dagar finns, då tvingar man folk att prata och öppna ögonen för verkligheten och komma ur sin bubbla.

2012-03-18 @ 09:19:14
Postat av: Annica

Samtidigt, varför tvinga folk? Börjar man med sig själv så kommer världen att förändras.

Jag tror inte att dessa dagar för gott med sig, faktiskt...Och visst, de frågorna är viktiga - men kanske dags för politikerna att istället satsa mer på det? UTAN att det ska ta sådan jävla plats i gator, störa trafik, bli förstorad upp...

2012-03-20 @ 06:54:38
URL: http://manonym.blogspot.com
Postat av: Flickvän<3

Självfallet får du ha dina egna åsikter, det är kul att kunna diskutera och dela tankar!:) Jag håller definitivt med dig om att man måste börja med sig själv då varje individ har ett ansvar och tro det eller ej så har vi ett ansvar för varandra. Men om folk hade börjat ändra sig själva så hade man inte behövt sådana här saker? Frågar du mig så lever folk i sin egen lilla bubbla och skiter fullständigt i varandra nuförtiden. Finns ju folk som tror att alla bögar knullar små barn och är perversa? Om en heterosexuell person hade haft parad eller vad som helst så har jag väldigt svårt att tänka mig att någon HBTQA person skulle ha något emot det, om inte annat så vet de väl hur det känns att vara utanför och oaccepterade? Som jag sa i min tidigare kommentar så är ju varenda jäkla dag heterosexuell, de äger ju hela världen höll jag på att säga, räcker inte det? Paraden är ju inte till för att diskriminera någon eller något, den är snarare till för acceptans och tolerans, och den handlar egentligen om hela världen oavsett kön eller läggning. Det har funnis HBTQA personer i alla tider, vad har välrden gjort för dem egentligen mer än att diskriminera, en parad skadar inte alls tycker jag. Poängen är acceptans anser jag, finns en massa roliga saker att göra där med, olika test, tävlingar etc. Det är en fest för alla, dock så respekterar jag dina åsikter, alla har rätt att ha olika:)! Kul med diskussion!

2012-03-20 @ 11:00:26
Postat av: jempa

det finns faktiskt en internationell mansdag. kolla här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_mansdagen

2012-03-23 @ 16:06:31
URL: http://rewritable.soclog.se
Postat av: Inez

Pride 2011 blev en ekonomisk katastrof.

Flera leverantörer har inte fått betalt ännu.

Man borde ställt in i år tills allt är utrett.

Det är ett slag i ansiktet på de som är utan

pengar att en ny Pride planeras.

2012-04-03 @ 21:11:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0